ورود و ثبت نام
4.7/5

قراردادهای اختیار معامله (Option) و تکنیک‌های معامله‌گری

دوره جامع آموزشی قراردادهای اختیار معامله

داشتن آگاهی کافی در مورد عملکرد اختیار معامله یا آپشن و اینکه چطور از آن‌ها استفاده‌ مناسب داشته باشیم، به شما کمک می‌کند سود زیادی در بازار به‌دست بیاورید یا بالعکس زیان بزرگی را متحمل شوید.

استراتژی‌های بسیار زیادی برای این ابزار وجود دارد که متناسب با روند دارایی پایه می‌توان استراتژی مناسب را اتخاذ نمود. از این دست، می‌توان انتظار آن را داشت که اختیار معامله یا آپشن در آینده در کشور ما نیز از محبوبیت خوبی برخوردار گردد و به همین جهت آموزش‌هایی در این زمینه می‌تواند موقعیت را برای بروز شرایط بهینه آماده نماید.

داشتن آگاهی کافی در مورد عملکرد اختیار معامله یا آپشن و اینکه چطور از آن‌ها استفاده‌ مناسب داشته باشیم، به شما کمک می‌کند سود زیادی در بازار به‌دست بیاورید.

نیاز به تاکید دوباره است که، چون بازار اختیار از دیگر بازارهای مالی چون آتی و اوراق بهادار مشتق شده، برای سرمایه‌گذاری در آن نیاز است تا نحوه معاملات و سود و زیان در آن بازارها را نیز فرا گرفته و دوره های آموزش بورس، تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال و رفتارشناسی را بگذرانیم و با نحوه مدیریت سرمایه آشنا باشیم.

با توجه به کوتاه بودن عمر پیدایش این بازار در بورس تهران و آموزش های بسیار محدود در این زمینه، بر آن شدیم که آموزش مفیدی را در این ارتباط ارائه دهیم. در این آموزش سعی شده است که از مفاهیم اولیه قرارداد اختیار تا مباحث تکمیلی پوشش داده شود.

چرا دوره اختیار معامله آنلاین نیست؟

تجربه برگزاری دوره های متعدد آنلاین به ما نشان داد در این دوره ها اکثر بچه ها صرفا در کلاس که اکثرا خشک و فاقد روح کلاس های حضوری است حضور می یابند و در ادامه به تمرین و مرور درس نمی پردازند.

ضمن اینکه در کلاس صرفا امکان پاسخگویی به چند سوال وجود دارد. پس تصمیم گرفتیم دوره ای کاملا متفاوت تدارک ببینیم که با کیفیت متفاوت فیلم برداری فضای کلاس برای شما بطور کامل شبیه سازی می شود.

علاوه بر آن انرژی مدرس در گروه پشتیبانی صرف هدایت دانشجو و تمرین کردن با آنان می شود و در کنار آموزش ترید کردن را می آموزند.

دوره اختیار معامله مناسب چه کسانی است؟

افرادی که سابقه فعالیت کافی ( حداقل یک سال) در بورس را دارند و تمایل دارند با ابزارهای نوین مالی آشنا شوند یا امکان کسب سودهای چند برابر ی یا امکان کسب سود در ریزش بازار را برای خود فراهم کنند می توانند ازین دوره ها استفاده کنند.

این دوره پنج جلسه ای به صورت آفلاین برگزار می شود . در هر هفته فیلمی با کیفیت عالی و بهترین متد تدریس در اختیار شما قرار می گیرد، مباحث  به گونه ای طراحی شده است که تمامی مباحث به زبان ساده بیان شده و همه شرکت کنندگان بتوانند مباحث را یاد بگیرند. و سپس در گروه پشتیبانی تمامی مطالب مربوط به آن فیلم مو به مو مورد بررسی و نقد قرارخواهد گرفت و در واقع شما درکنار یک معلم با تجربه به معامله و یادگیری مطالب می پردازید.

در دوره آپشن با چه مواردی آشنا خواهیم شد؟

خلاصه سرفصل معامله‌گری در بازار آپشن (اختیار معامله) در 5 جلسه 

ارائه مدرک

دپارتمان آموزش مجموعه سهمیران (شعبه مشهد کارگزاری حافظ) با کسب موافقت اصولی برگزاری دوره های آموزشی از کمیته راهبری آموزش بازار سرمایه اقدام به برگزاری دوره‌های متنوع در حوزه بازار سرمایه می‌کند. براین اساس در پایان هر دوره آموزشی به کلیه شرکت کنندگان مدرک گذراندن دوره از طرف این مجموعه اعطا می گردد.

 چرا باید دوره آموزشی اختیار معامله (آپشن) را تهیه کنم؟

دوره جامع مستر کلاس آموزش بورس مجموعه سهمیران برای اولین بار در ایران تهیه شده و به صورت کاملا کاربردی و عملیاتی به دانش پذیران کمک می کند در بازار سرمایه معامله کرده و نتایج متفاوتی را تجربه کنند.

نقطه قوت این پکیج آموزشی در همراهی شما از ابتدا تا انتها و حتی بعد از اتمام دوره آموزشی توسط اساتید دوره و پشتیبانی کامل مجموعه می باشد.

همچنین شما قادر خواهید بود در گروه اختصاصی سهمیران حضور و به سایر مطالب آموزشی مرتبط دسترسی داشته و روزانه از تجربیات متخصصین این بازار استفاده نمایید

پس از یادگیری اختیار معامله در چه بازارهایی می‌توانم فعالیت کنم:

   بازارهای فعال در ایران
  • اختیار معامله روی سهام بورس
  • اختیار معامله روی قراردادهای زعفران ( با کد آتی)
  • اختیار معامله روی سکه
   بازارهای فعال جهانی

این مفاهیم در بازارهای جهانی نیز بسیار کاربرد دارند و اگر دسترسی به قراردادهای اختیار معامله بین المملی دارید می توانید از این آموزش ها آنها بهره مند شوید.

قوانین و مقررات ثبت نام در دوره‌های آموزشی

  1. دانش پذیر متعهد می‌شود کلیه‌ توضیحات و جزئیات مربوط به سفارش را در صفحه توضیحات و خرید دوره آموزشی کاملا مطالعه کرده و شرایط خاص هر دوره را پذیرفته باشد.
  2. هرگونه فروش مجدد اصل یا کپی دوره آموزشی مجاز نیست.
  3. استفاده اشتراکی این دوره‌ی آموزشی مجاز نیست. و مالک این اثر هیچ رضایتی از این بابت ندارد.
  4. امکان دانلود ویدیوهای آموزشی وجود ندارد. و صرفا می‌توان از طریق مرورگر کامپیوتر خود یا موبایل و تبلت که نرم‌افزاهای آن در دسترس شما قرار داده شده باشد، آن را تماشا کرد.
  5. پیگیری قضایی متخلفین نزد سایت سهمیران محفوظ است. لذا متخلف ملزم به پرداخت خسارات وارده بعلاوه تمامی هزینه‌های ایجاد شده‌ دیگر است.
  6. در صورت به‌روزرسانی در هر درس، ویدئوهای اضافه شده به آن درس برای دانشجویانی که آن دوره آنلاین را تهیه کرده‌اند، به رایگان فراهم می‌شود. اگر دوره به صورت کامل تغییر کند و یا مدرس دیگری دوره جدید را تدریس کند، شامل به‌روزرسانی نمی‌شود و یک دوره‌ جدید محسوب شده که لازم است ثبت نام جداگانه انجام شود.
  7. این قوانین مورد تایید کلیه‌ی خریداران قدیم و جدید می باشد.

«برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره 09055523990 با واحد آموزش مجموعه سهمیران در تماس باشید. ساعت تماس: 9 الی 17»

با اختیار معامله کن!

قرارداد اختیـار معامله یا آپـشن  (option) به انگلیسی: (call option قراراردادی است، بیـن خریدار و فروشنـده، بـه‌ نـحوی که خریـدار از فروشنده اختیـار معامـله، حـق خـرید یا فـروش یک دارایی را در یـک قیـمت معیـن، خریداری می‌کند. در اینـجا نیز هـمانند تــمام قراردادها، هر طرف، امتیازی را به طرف مقابل اعطاء می‌کند، خریدار به فروشنده مبلغی تحت عنوان حق شرط پرداخت می‌کند، که در واقع همان قیمت اختیار معامله می‌باشد. فروشنده نیز حق خرید یا فروش دارایی مذکور را، در یک قیمت معین، به خریدار اعطاء می‌نماید.

چنان‌که از تعریف قرارداد اختیار معامله پیداست، دارنده قرارداد (خریدار) در اعمال حق خود مختار است و به عبارت دیگر هیچ تعهد و الزامی ندارد و در صورت صرف‌نظر وی از اجرای قرارداد، مبلغی را که در ازای این حق، پرداخته است از دست می‌دهد. از طرف دیگر فروشنده در صورت خواست خریدار، مجبور به اجرای قرارداد است.

هر وقت دوست داشتی از پارکینگ استفاده کن!
مثالی که در این مورد می توان مطرح کرد، پرداخت حق پارکینگ است. فرض کنید شما پارکینگ یک مرکز تجاری یا مسکونی را برای مدت مثلا یک سال در قبال مبلغ مشخصی اجاره می‌کنید. شما این اختیار را دارید که از پارکینگ استفاده کنید یا خیر. اما مبلغ توافق شده را در همان ابتدای سال پرداخت می‌کنید و صاحب پارکینگ هم متعهد است که در این یک سال هر وقت خواستید پارکینگ را در اختیار شما قرار دهد. شما با این کار ابهام نداشتن پارکینگ در طول یک سال را با پرداخت مبلغی به حداقل رسانده‌اید.

ذخیـره سازی سلـول‌های بنیـادی، اجاره پـرواز چارتـر، پیش خریـد تـورهای مسافرتـی، خرید بیـمه عمـر یا شخـص ثالـث همگی نوعی اختیـار معامـله است که در زنـدگی  از آنها استفاده می‌کنیم.

قرارداد اختیار معامله (آپشن) چیست؟

یکی از بازارهای مالی جهت ورود و سرمایه گذاری، بازار سهام (بورس) است که با توجه به بازدهی مناسب می تواند گزینه ای قابل قبول برای سرمایه گذاری به شمار رود. امروزه و با توجه به افزایش ظرفیت های موجود در ساختار بازار بورس و ایجاد بسترهای لازم در این زمینه، بازارهای مختلفی در بورس اوراق بهادار تهران در حال پیدایش و گسترش است.

 اگر با فارکس آشنایی داشته باشید می دانید که حتی از نزول یک جفت ارز هم میتوانید سود کنید.

 
 

آیا میدانستید در بورس تهران هم چنین امکانی وجود دارد؟!

 

شما با پیش بینی صحیح بازار می توانید چه بازار صعودی باشد و چه نزولی سود کنید و این یعنی بورس میتواند منبع همیشگی درآمد شما باشد و دیگر نیاز نیست با نزولی شدن شاخص از بازار فاصله بگیرید.

ولی باید بدانید بازار اختیار معامله یا آپشن بسیار پیچیده و پر ریسک است. اگر بدانید چه میکنید سودهای بسیار هنگفتی در انتظار شماست ولی باید مسلط باشید.

اختیار معامله (Option) اوراق بهاداری است که به موجب آن فروشنده اوراق متعهد می شود در صورت درخواست خریدار، تعداد مشخصی از دارایی پایه را به قیمت اعمال (قیمتی که هنگام بستن قرارداد تعیین شده است) معامله کند. خریدار اوراق می تواند در زمان یا زمان های معینی در آینده طبق قرارداد، معامله را انجام دهد. فروشنده اوراق اختیار معامله در قبال این تعهد، مبلغ معینی از خریدار اوراق دریافت می کند. برای جلوگیری از امتناع فروشنده اوراق از انجام قرارداد، فروشنده ضمن عقد قرارداد متعهد می شود مبلغی را به عنوان وجه تضمین نزد کارگزار بورس یا اتاق پایاپای قرار دهد و متناسب با تغییرات قیمت اوراق اختیار معامله، آن را تعدیل کند. هر یک از خریدار و فروشنده می توانند در مقابل مبلغی معین، اختیار یا تعهد خود را به شخص ثالثی واگذار کنندکه وی جایگزین آنها خواهد بود.

بر خلاف معاملات عادی در اختیار معامله پس از عقد قرارداد هر دو طرف ملزم به انجام مفاد قرارداد نیستند بلکه خریدار در زمان خاصی می تواند انتخاب کند که از قرارداد استفاده کند یا آن را نادیده بگیرد.

قرارداد اختیار معامله (Option) یکی از انواع ابزار مشتقه می‌باشد. ابزار مشتقه ابزاری است که مبتنی بر دارایی پایه می‌باشد و در واقع قراردادی است که ارزش آن نشات گرفته از ارزش دارایی پایه آن است. در حال حاضر ابزار مشتقه کاربردهای فراوانی پیدا نموده به گونه‌ای که بسیاری از پیش‌بینی‌ سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی بر اساس معاملات این ابزار اتفاق می‌افتد. یکی از انواع مشتقه‌ها، اختیار معامله می‌باشد که به دلیل ایجاد انعطاف‌پذیری در سرمایه‌گذاری به طور گسترده‌ای مورد معامله قرار می‌گیرد. از این انعطاف‌پذیری‌ها می‌توان به پوشش ریسک اشاره نمود، همینطور خود اختیار می‌تواند به عنوان یک سرمایه‌گذاری ریسکی مورد معامله قرار گیرد. 

در این بازار نمادها دارای محدودیت دامنه نیستند و در زمان کوتاه می توانند بازدهی های چند صد درصدی داشته باشند.

دو طرف بودن یک بازار به این معنی است که ما هم می‌توانیم در زمان رشد قیمت‌ها از آن سود کسب کنیم و هم در هنگام ریزش آن. 

انجام معاملات دو طرفه  معاملاتی که در آن می توان در روندهای صعودی و یا حتی نزولی به کسب بازدهی بسیار بالا در مقایسه با بازار بورس عادی (نقدی) رسید.  دو طرفه بودن این نوع معاملات که باعث می شود شما بتوانید بر خلاف سهام عادی هم نقش خریدار داشته باشید و از افزایش قیمت ها متنفع شوید هم نقش فروشنده داشته باشید و از کاهش قیمت ها نفع ببرید.

در این قرارداد ابتدا خریدار مبلغی را تحت عنوان قیمت اختیار به فروشنده پرداخت می‌کند، در قبال پرداخت این مبلغ فروشنده موظف می‌شود در صورت درخواست خریدار، در موعد مقرر پول را دریافت و دارایی پایه را به همان میزانی که در قرارداد مشخص شده به خریدار واگذار یا از او خریداری کند.

از اختیار معامله به‌ عنوان سپر دفاعی در برابر بازار بورسِ در حال سقوط استفاده کنیم.

از قرارداد اختیار فروش می توان به عنوان بیمه ای برای دارایی خریداری شده استفاده کرد. همچنین ابزاری است که برای کسب سود از ریزش های بازار استفاده می‌شود به طوری که اگر قرارداد اختیار فروش به قیمت هزار تومان از سهمی بسته شود و قیمت سهم در روز سررسید به ۵۰۰ تومان کاهش پیدا کند خریدار اختیار فروش می‌تواند با خرید سهم در بازار آزاد به قیمت ۵۰۰ تومان و استفاده از اختیار فروش خود به مبلغ ۱۰۰۰ تومان، به ازای هر سهم ۴۰۰ تومان سود کسب کند (مبلغ قیمت اختیار را باید از سود ناخالص کم کرد).

از طرفی قرارداد اختیار خرید را می توان در زمانی استفاده کرد که از رشد قیمت یک دارایی پایه اطمینان داریم، اما پول کافی برای خرید و سرمایه گذاری کلان روی آن را نداریم به همین منظور می‌توانیم اختیار خرید آن دارایی را خریداری کرده و هزینه آن را در آینده بپردازیم.

مزایای استفاده از اختیار معامله

  • بیمه دارایی:

در بازار جهانی پس از خرید یک دارایی پایه، می‌توان با خرید اختیار فروش آن ضرر را در معامله به صفر رساند. به این صورت که در صورت ریزش قیمت دارایی پایه میتوان از اختیار فروش استفاده کرده و دارایی پایه را به همان قیمت خرید، فروخت. در نتیجه زیان معامله به صفر می‌رسد.

  • کم کردن ریسک معاملات:

شخصی که قصد خرید یک دارایی پایه را دارد، می‌تواند به جای خرید آن، اختیار خرید آن را خریداری کند. در این صورت، در صورت ریزش قیمت دارایی مذکور شخص فقط به اندازه‌ی مبلغ اختیاری که پرداخته متضرر می شود.

  • دامنه نوسان آزاد:

آزاد بودن دامنه‌ی نوسان در نمادهای اختیار معامله، می‌تواند میزان سودآوری را به مراتب افزایش دهد.

  • تطبیق پذیری:

یکی از فواید مهم اختیار معامله، تطبیق‌پذیری و توانایی آن برای ارتباط برقرار کردن با دارایی‌های سنتی‌ مانند سهام شخصی است. این ویژگی به شما امکان می‌دهد که موقعیت خود را طبق شرایطی که ممکن است در بازار اتفاق بیفتد، تطبیق دهید یا تنظیم کنید. برای مثال می‌توانیم از اختیار معامله به‌عنوان سپر دفاعی در برابر بازار بورسِ در حال سقوط استفاده کنیم تا ضرر سقوط سهام را کاهش بدهیم یا می‌توانیم از آن برای پیش‌بینی استفاده کنیم یا اگر بخواهیم می‌توانیم با استفاده از آن‌ها خیلی محافظه‌کار باشیم؛ بنابراین استفاده از اختیار معامله را می‌توان به‌عنوان بخشی از استراتژی وسیع‌تر سرمایه‌گذاری توصیف کرد؛ اما این تطبیق‌پذیری عملی هم مشکلات خود را دارد.

  • اهرم مالی:

قراردادهای اختیار معامله این فرصت را برای سرمایه گذاران فراهم می کنند که یک وضعیت را با نقدینگی کمتری مدیریت کنند به عبارت دیگر این ویژگی باعث می شود سود یا زیان معاملات در یک دوره زمانی نسبت به آورده مشتری – قیمت اختیار پرداخت شده توسط خریدار (دریافت شده توسط فروشنده) چند برابر باشد.

  • زمان مناسب برای تصمیم گیری:

با توجه به اینکه در قراردادهای اختیار معامله بازه زمانی در نظر گرفته می شود، سرمایه گذار یا همان خریدار این فرصت را دارد که برای تصمیم گیری مناسب زمان بخرد. 

  • کسب درآمد:

سرمایه گذار می‌تواند با فروش قرارداد اختیار معامله سهام، درآمد خود از سهام را تنها به بازدهی سهام و سود تقسیمی محدود نکند. فروش اختیار معامله سهام متعلق به سرمایه گذار یا سهامی که قصد خرید آن را دارد، یکی از ساده ترین راهبردهای معاملاتی است.

  • نقدینگی کمتر، سود بیشتر:

آورده اولیه خریدار یا سرمایه گذار در قراردادهای اختیار معامله، همان مبلغ اختیار معامله است، اما در صورتی که خریدار سود کند، ارزش سود وی چندین برابر آورده اولیه خواهد بود و اگر ضرر کند فقط به میزان آورده اولیه زیان خواهد دید.

  • کسب سود از نوسان قیمت سهم:

با استفاده از اختیار معامله، شخص می تواند بدون در اختیار داشتن سهم پایه، از نوسان قیمت آن منتفع شود.

  • متنوع سازی سبد سرمایه گذاری:

وجود اختیار معامله در سبد سرمایه گذاری به عنوان یک دارایی مشتقه، امکان متنوع سازی سبد را به سرمایه گذار می دهد.

تفاوت بازار آتی و اختیار معامله

  • در بازار آتی پس از عقد قرارداد، هم فروشنده ملزم به انجام تعهدات است و هم خریدار. اما در بازار اختیار معامله این تعهد تنها محدود به فروشنده است.
  • کارمزد اختیار معامله در بازار آتی برای هر معامله در حدود ۳۰۰۰ تومان است که شامل کارمزد کارگزاری، بورس کالا و سازمان بورس نیز می شود. اما در بازار اختیار، تنها کارمزد کارگزاری از معامله‌گر اخذ می‌شود، که مبلغ آن هم ۱۶۰ تومان است.
  • چون دامنه‌ی نوسان در بازار اختیار بر خلاف بازار آتی آزاد است، ریسک سرمایه‌گذاری در این بازار به مراتب از بازار اختیار بیشتر است. اما پتانسیل رشد و سود آوری آن نیز به همان انداره بیشتر است.

وضعیت اختیار معامله از لحاظ بازدهی

یک قرارداد اختیار معامله از نظر بازدهی می‌تواند در یکی از سه حالت زیر باشد:

اختیار معامله در سود

یک اختیار معامله را در سود می‌نامیم اگر چنانچه فرد خریدار با اعمال آن به سود برسد. به عنوان مثال اگر در قرارداد کال، قیمت نقدی کالا بیشتر از قیمت اعمال قرارداد اختیار باشد، بدین معنی است که خریدار با اعمال اختیار، کالای مورد نظر را با قیمتی کمتر از قیمت نقدی، از فروشنده اختیار خواهد خرید و در نتیجه سود خواهد برد. در این حالت گفته می‌شود که اختیار معامله در سود است.

 اختیار معامله بی تفاوت

یک اختیار معامله را بی‌تفاوت می‌نامیم اگر چنانچه فرد خریدار با اعمال آن نه به سودی برسد و نه زیان کند. برای مثال اگر در قرارداد کال، قیمت اعمال قرارداد اختیار برابر با قیمت نقدی کالا باشد، برای خریدار اختیار فرقی ندارد که کالا را از بازار نقدی تهیه کند یا قرارداد را اعمال کند. در نتیجه در این حالت گفته می‌شود که اختیار معامله بی‌تفاوت نسبت به سود یا زیان است.

اختیار معامله در زیان

یک اختیار معامله را در زیان می‌نامیم چنانچه خریدار آن با اعمال اختیار معامله زیان کند. طبیعی است که اختیار معامله‌های در زیان هیچ‌گاه اعمال نمی‌شوند. به عنوان مثال اگر در قرارداد کال، قیمت نقدی کمتر از قیمت اعمال قرارداد باشد، خریدار با اعمال آن زیان می‌کند. در نتیجه منطقی نیست که از اختیار خود استفاده کند چرا که می‌تواند کالای مورد نظر را با قیمتی کمتر، از بازار نقدی تهیه کند. در این حالت گفته می‌شود اختیار معامله در زیان است.

سود و زیان خریدار و فروشنده چگونه محاسبه می‌شود؟

در معاملات اختیار معامله با دو گروه خریداران (Holder)  و فروشندگان (Writer) طرف هستیم.  هر دو گروه می‌توانند اختیار خرید یا فروش را در اختیار داشته باشند.

سود خریداران اختیار  معامله (خرید دارایی یا فروش آن فرقی ندارد) نامحدود است، و میزان زیان همان مقدار مبلغی است که در ابتدا در برابر خرید حق اختیار پرداخت کرده اند.

سود فروشندگان اختیار معامله (فروش  دارایی یا خرید آن فرقی ندارد) محدود است. در واقع همان میزانی است که در ابتدا در ازای اعطای حق اختیار از خریدار دریافت کرده اند، اما اگر نتوانند پیش بینی خوبی از آینده داشته باشند ممکن است متحمل ضرر بسیار زیادی شوند.

مشاوره بورس تلفنی
چت آنلاین با کارشناس بورس
Send via WhatsApp